zaterdag 5 september 2015

Gast Blog


En de duif kwam naar hem toe tegen de avond; en zie, er was een afgebroken olijfblad in haar snavel; daaraan merkte Noach dat het water op de aarde afgenomen was. (Genesis 8 vers 11) 

In deze blog willen wij graag onze ervaring in Malawi met jullie delen. Wij, Bastiaan en Theodora Gijsbertsen zijn een maand bij Hans en Gerrie geweest. Onze interesse voor een bezoek aan Hans & Gerrie werd gewekt, omdat ik (Bastiaan) net de opleiding Land en Watermanagement heb afgerond en mijn vrouw (Theodora) werkzaam is in het basisonderwijs.  

Foto 1: De drie meisjes, vlnr: Boele, Beauty en Angela   


























Wij willen jullie voorstellen aan Angela, Boele en Beauty. Drie ontzettend lieve meiden die inwonen bij de tuinman van Hans & Gerrie. Elke avond rond 19:30u wordt er op de deur geklopt. Gerrie vertelt de meiden een verhaal uit de Bijbel, daarna wordt er enthousiast gezongen en samen gebeden. En niet te vergeten nog even voor het slapen gaan stoeien met ome Hans ;) Wat ontroerend om te zien hoe de liefde van de Heere Jezus doorgegeven mag worden aan deze meiden.  
Auntie Theodora, can you help me? Angela stelde mij die vraag een paar dagen na onze aankomst. Leren in de vakantie? Voor de meeste van ons een ondenkbare vraag / wens. Voor deze meiden misschien wel een droom die uitgekomen is! Zo heb ik geprobeerd om deze meiden wat bijles te geven. Ja, het was echt genieten om met deze meiden op te mogen trekken.                 


Foto 2: De meiden krijgen bijles van juf Theodora 


























Iedere middag / avond zijn de meiden druk met het voorbereiden van de maaltijd. Ook maken ze water warm voor een douche. Hiervoor is veel hout nodig, dat door hen uit het bos gehaald wordt. In Malawi is er veel ontbossing omdat vrijwel iedereen nog op hout stookt. Samen met Hans heb ik een zonneboiler gemaakt. Door dit systeem wordt de warmte van de zon gebruikt voor het opwarmen van water. Er is geen elektriciteit of hout nodig, en toch hebben de tuinman en de meiden ‘s avonds heerlijk warm water! Voor ons is het een kleine inspanning, voor hen is het een wereld van verschil.                                                                                                                                              

Foto 3: Het water wordt opgewarmd in de keuken 













Foto 4: De nieuwe zonneboiler die het water opwarmt door de zon 
































In Chitimba hebben we een training gegeven aan mensen die een eigen boorbedrijfje gaan beginnen. Op deze wijze wordt de ontwikkeling van de lokale economie gestimuleerd. Ook neemt de duurzaamheid van projecten toe omdat er in de training aandacht gegeven wordt aan het onderhouden van waterputten. 
Onderweg naar huis, ver buiten de stad, kwamen we een auto met pech tegen. Het begon al schemerig te worden, wat in Malawi inhoud dat het al snel donker is en het onveilig is om nog op de weg te zijn. Bij de auto stond een man, twee meisjes en hun moeder. We besloten om te keren en te kijken of wij ze konden helpen. De auto kon ter plekke niet gemaakt worden, maar de twee meisjes hebben we voor het donker thuis kunnen brengen.   



Foto 5: twee meiden achter in de bak van de truck 
























In de Bijbeltekst bovenaan dit citaat gaat het over iets kleins. Een duif die een olijfblad in haar snavel heeft. Noach zag achter dit kleine teken het grote wonder. God had zich aan Zijn belofte gehouden, Hij gaf de mogelijkheid van nieuw leven op aarde! In deze blog hebben we een paar van deze (in de ogen van de westerling) 'kleine' dingen opgeschreven die we meegemaakt hebben. Voor ons zijn het soms nietszeggende dingen die we snel vergeten, echter het grote zit hem in de kleine dingen. Is het grote niet datgene wat wij uit liefde voor de ander doen?! Dat is in de ogen van onze hemelse Vader van grote waarde! Dit mogen Hans & Gerrie in Malawi doen, en jij en ik op de plaats waar God ons stelt. Zo kan een ieder dienstbaar zijn in Zijn koninkrijk!  

Bastiaan & Theodora 

---------------------------------------

Lieve Bastiaan en Theodora, dank je wel voor jullie aanwezigheid en het schrijven van het bovenstaande blog. liefs Hans en Gerrie.



   




Geen opmerkingen:

Een reactie posten