zaterdag 13 juni 2015

Schoon drinkwater (2)

De afdeling waar ik werk is de ontwikkelings afdeling van de kerk. Werken met water, hygiene en volksgezondheid zijn onze kerntaken. We geven trainingen aan de lokale ondernemers en leiden ze op om met lokale middelen hun boterham te verdienen.



Cursus pompen lassen.
De werkplaats wordt in orde gemaakt, er komen vandaag weer nieuwe leerlingen. Leerlingen zijn lokale ondernemers die al lasser en metaalbewerker zijn. Zeg maar de plaatselijke smid. Vol enthousiasme gaan ze zitten en luisteren ze hoe er eerst de theorie wordt uitgelegd. Dat is lastig want deze mensen zijn praktijk gericht dus gaan we snel door om ze zelf een 'voorbeeld model' te laten maken die ze na afloop van de cursus thuis kunnen gebruiken.
Ze lassen niet alleen waterpompen maar ook maken ze hun eigen gereedschappen of boorkoppen voor grondboren. Alles staat op papier


Cursus metselwerk
Heel belangrijk voor een bron is het metselwerk, Het metselwerk moet de bron afsluiten van vuil en besmet water. En niet minder belangrijk het geheel moet makkelijk schoon te maken zijn en moet er ook mooi uitzien.



Cursus waterputten slaan.
Deze training bestaat ook voor  een groot deel uit het maken van eigen gereedschappen. Er is namelijk niets te koop op gebied van boormateriaal. Maar creatief zoals ze hier zijn is dat geen probleem. Het is echt een genot om aan deze innovatieve mensen les te mogen geven.
De cursus bestaat voor een heel groot gedeelte uit praktijklessen, diverse methodes worden geprobeerd en het lijkt simpel maar het is niet altijd eenvoudig.
Met de hand een boorput maken is zwaar werk. Er is veel kracht voor nodig maar na een paar dagen wordt de minimale diepte van 15 meter al bereikt.
Veel van de ondernemers hebben moeite met lezen en schrijven dus de rapportages zijn altijd een lastig punt. Maar gelukkig zien ze in dat het belangrijk is en ze zijn erg gemotiveerd.
Kortom het is erg prettig werken met deze gemotiveerde mensen.

De training wordt afgesloten met een heerlijke barbeque, en er worden officiƫle certificaten uitgereikt.




1 opmerking:

  1. Wie is er leerkracht hahaha. Volgens mij ben je net zoveel leerkracht als Gerrie. Fijn dat er zoveel goed werk gedaan kan worden door jullie. Vertrouw op Hem, Hij zegent. Groeten aan jullie beide. Liefs mij

    BeantwoordenVerwijderen