zondag 4 januari 2015

Kerst vakantie

De regentijd is aangebroken, in de nacht en ochtend zijn er hevige buien maar daarna komt de zon er door en de temperatuur blijft tussen de 25 en 30 graden Celsius. Regentijd betekent zaaitijd, dus overal drukte op het land. Zo ook bij onze tuinman en zijn vrouw, die in een huisje bij ons in de tuin wonen. Er wordt veel gesproken over mest en kunstmest, de grond is erg arm dus moet je wel iets doen als je een goede oogst wilt hebben. Drie kleindochters komen logeren, 10, 10 en 8 jaar zijn ze.

Oma vertrekt voor twee weken naar het dorp waar ze vandaan komt om haar zus te helpen op het land. De kleinkinderen vegen de straat, maken het huis schoon, gaan hout zoeken en koken elke dag op een open vuur.

De keuken is een zwart geblakerd schuurtje met wat gaten er in waar de rook nauwelijks weg kan. Het is erg ongezond je kunt er nauwelijks ademhalen.


Voor opa een apart pannetje want opa eet apart in huis terwijl de kinderen buiten op de grond naast de keuken eten. Ze werken hard en zonder te praten schuren ze de zwart geblakerde pannen met zand en water schoon.



Aan de ene kant zijn we verbaasd door de zelfstandigheid van deze meisjes en aan de andere kant raakt het ons dat er van alles ontbreekt aan de opvoeding. Zo hebben vaders vaak geen enkele rol bij het opvoeden lijkt het, en moeders hebben het druk met werken en met elkaar. We krijgen de indruk dat kinderen in de ogen van volwassenen niet belangrijk lijken te zijn en er wordt dan ook nauwelijks mee gesproken of laat staan dat er mee wordt gespeeld.
Ze gaan wel naar school maar schrijven en lezen kunnen ze niet echt, tellen gaat aardig maar de kleuren kunnen ze niet benoemen. Ze weten niet wanneer ze jarig zijn en als we vertellen dat het morgen "nieuw jaar " is vragen ze lachend, maar wie krijgt er dan een nieuw jaar?  Ja probeer dan eens te vertellen dat we van 2014 naar 2015 gaan als je niet eens weet wat er met kerst 2000 jaar geleden gebeurd is. Elke avond komen ze een uurtje naar ons toe, Gerrie leert ze dan eenvoudige liedjes van de Heere Jezus en verteld een Bijbelverhaal. Ze luisteren met aandacht en kunnen de volgende avond precies het Bijbelverhaal terug vertellen. Het zingen met de gitaar vinden ze echt mooi en ze pikken die heel snel op, als ze de volgende dag aan het werk zijn horen we de liedjes van de vorige avond weer terug.




Met toestemming van opa nemen we ze een dag mee naar het meer, en onderweg wordt er vollop gesproken hoe het meer er wel niet uit zou zien. Lake Malawi is groot weten ze te vertellen maar hebben het nog nooit in het echt gezien. Bij het meer aangekomen durven ze er niet direct in, maar daarna genieten ze vollop en wij ook. Gerrie's pannenkoeken en fruit gaan er in als koek.








Op een dag vraagt Gerrie "Spelen jullie wel eens met een pop?". "Nee, we hebben nog nooit een pop gehad" vertellen ze alle drie.
Van een overgebleven stukje gordijnstof maakt Gerrie voor allemaal een pop. Tussen het werken door wordt er met de poppen gespeeld en als er gewerkt moet worden dan wordt de pop op de rug gebonden zoals elke afrikaanse moeder hier doet. 









Ook in 2015


Zoals niemand weet wat de toekomst gaat brengen weten wij het ook niet. Maar vol vertrouwen op God gaan we onze weg. In de Bijbel staat "Vertrouw op de Here, doe het goede, bewoon het land en leef er veilig. Verheug u in de Here." Hier wordt opgeroepen om te vertrouwen en ons te verheugen in God en alles wat wij hebben en doen aan Hem te wijden. Maar hoe kunnen wij dat doen? Je  verheugen in iemand betekent grote blijdschap en vreugde te scheppen in zijn of haar aanwezigheid. Dit kan alleen als wij die persoon goed kennen. 
Dus moeten we God kennen om vreugde in Hem te scheppen en Hem steeds beter te leren kennen. Kennis van Gods enorme liefde voor ons zal ons inderdaad vreugde schenken.

We genieten van de kleine dingen die we mogen doen en tegenkomen. "Maar zijn er eigenlijk kleine dingen??" Alles wat we dagelijks meemaken zijn geschenken van God! En bij Hem bestaan er geen kleine dingen als we uit liefde dingen doen. 
Heb elkaar lief, zoals Jezus heeft lief gehad, en ons nog steeds lief heeft. 

Ken je Jezus nog niet? Ga naar Hem toe, Hij wacht op jou! Ook in 2015!!

Psalm 37:3
(Trust in the Lord and do good; dwell in the land and enjoy safe pasture.)



2 opmerkingen:

  1. Lieve Hans en Gerrie,

    Wat is het genieten om jullie blog te lezen! Zo spannend om te ontdekken wat jullie voor God en de mensen om je heen mogen doen. Onze hemelse Vader heeft jullie veel gaven en talenten gegeven. Het maakt ons zo blij om te merken dat jullie ze volop kunnen inzetten. We bidden en danken voor jullie.

    We zijn dankbaar dat wij jullie mogen kennen en mogen delen in jullie ervaringen, waardoor wij opgebouwd worden!

    Liefs, sterkte en Gods zegen toegebeden. Dag aan dag draagt Hij ons!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Hans en Gerrie, het is een vreugde om te zien hoe jullie settelen en meer dan dat, gelijk verbinding maken met anderen (het lijkt wel Tsjechiƫ!) Wat tof dat deze kinderen de dingen zo snel oppakken. Heel heel veel zegen in jullie leven in Malawi. Hugs, Jaap en Frea

    BeantwoordenVerwijderen